top of page
Keresés

„A gyógyszer csak mankó, amit el kell dobni” – interjú Dr. Gerevich József pszichiáterrel

A Nők Lapja Gerevich Józseffel készített nagyinterjújában számos érdekesség kiderül a terápiás folyamatról, a terapeuta mindennapjairól és természetesen művészet és Szemfényvesztő művészet is terítékre kerül:

"Tényleg van összefüggés pszichiátriai betegség és művészetre fogékonyság között?

Azóta kering az a markáns nézet művészi tehetség és pszichiátriai betegség összefüggéseiről, mióta a híres olasz pszichiáter és kriminológus, Cesare Lombroso megírta Lángész és őrültség című könyvét, amelyben leírt eseteket a két jelenség egymáshoz kapcsolódásáról. A tudós, nagyon helyesen, hangsúlyozta, hogy eseteit nem szabad általánosítani. Ma már inkább annak a nézetnek adhatunk óvatos hangot, mely szerint a balsors hajtóereje lehet a művészi teljesítménynek. De ezt sem szabad általánosítani. Mert például Johann Sebastian Bach tíz éves korában már árva volt, művészetében viszont nyoma nincs traumatikus élménynek, az ő zenéjénél kiegyensúlyozottabb zene még nem született az emberiség történetében."


Az interjút itt olvashatják teljes terjedelmében:

https://www.noklapja.hu/aktualis/2022/04/28/a-gyogyszer-csak-manko-amit-el-kell-dobni-interju-dr-gerevich-jozsef-pszichiaterrel/


borítófotó: Johann Sebastian Bach, Bach, H-dúr prelúdium, BWV 892 (Ms. P 430, Berlin) | Wikimedia commons

17 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page