top of page

Hírek, aktualitások

image.png

Camille Claudel francia szobrász szerelmével, Auguste Rodinnel való szakítása után megszállottan alkotott, hogy munkával ellensúlyozza súlyos érzelmi veszteségét. A szerelmi téboly eluralkodásával párhuzamosan kalapáccsal kezdte szétverni legszebb szobrait.

Agnes Martin amerikai nonfiguratív festő élete egy bizonyos pillanatában szőnyegkést ragadott, hogy korábbi műveit megsemmisítse, sőt barátait is segítségül hívta a pusztításhoz. A fokozatos pszichotikus elszigetelődés iskolapéldája Friedrich Hölderlin német költő, aki csaknem teljesen némán (elefántcsont) toronyban élte le élete utolsó harminchat évét.

Pszichózis és művészi tevékenység között az elnémulás és az alkotások megsemmisítésére való hajlam lenne a legfontosabb összefüggés?

Vagy vannak más, kevésbé lehangoló példák is?

Erre ad választ Gerevich József következő előadásán.

Gerevich József - Szemfényvesztő művészet V. 

Pszichózis és művészi tevékenység

Időpont: 2023. november 24. (péntek) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Jegyek kaphatók a helyszínen, vagy online:

https://hegyvidekgaleria.jegy.hu

82.57_2.jpg

Így készült A színszörny könyv!

Pillantsanak be a kulisszák mögé!
Megjelenés: 2023. október 25.

Köszönjük a figyelmes érdeklődést kedves látogatóinknak!

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
2023. szeptember 28.-október 1.
fotók: Fábián Évi, Labirintus Kiadó

Alkohol_ Gerevich József_Hegyvidék Galéria.jpg

A férfi lassan becsukta a könyvet. Aztán üres poharára, majd a boros üvegre nézett, amelyben csak két ujjnyi bor volt már. Le kell mennem némi utánpótlásért, gondolta. Most viszont nem áltatta magát, nem egy, hanem három liter bort hoz majd; két üveget elrejt a felesége elől, például a mosógépbe vagy a ruhásszekrénybe, egyszóval valami alkalmas helyre, ahol meghúzhatja az üveget akkor is, ha Á. hazajött már.” A Hajnóczy Péter által írt regény - A halál kilovagolt Perzsiából - részlete jól világítja meg azt a tűfoknyira összezsugorodott életteret, amelybe az alkohol kényszerítheti bele a szerzőt, ha túllép egy bűvös határvonalat. De minden esetben így van-e?

Lehet, hogy azoknak a szerzőknek van igaza, akik szerint az alkohol hozzájárul kreativitásuk kiteljesedéséhez?

A választ csak azok tudhatják meg, akik eljönnek Gerevich József

soron következő előadására.

Időpont: 2023. október 19. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Jegyek kaphatók a helyszínen, vagy online:

https://hegyvidekgaleria.jegy.hu

Munch kép.jpg
fb__header_bookfest2023.jpg

Újra a Könyvfesztiválon várunk Mindenkit!

Gerevich József alkotáslélektani klasszikusát, a Szemfényvesztő művészetet idén is megtalálják nálunk. Elengedhetetlen kötet mindannak, aki kíváncsi a műtermek, íróasztalok, zeneszobák titkaira az alkotók motivációira a lélektan szempontjából. A már ritkán kapható könyvből limitált számú példányokkal és ajándékdobozokkal is készülünk, Gerevich József pedig távdedikál. 

Idei újdonságunk itt mutatkozik be először: kedvencünk, A színszörny. Gyerekeknek szóló sorozatunkban első megjelenésként végre elhoztuk Anna Llenas, a katalán műveszetterapeuta-illusztrátor nemzetközi sikerkönyvét a magyar olvasóknak is.

 A színszörny érzelmei összekuszálódtak és ettől pocsékul érzi magát. Vajon sikerül neki kibogoznia és a helyükre tenni őket, hogy újra jól legyen? A könyv standunkon előrendelésben kapható, és most ajándék színszörny-figurát adunk minden rendeléshez!

 Szelfiponttal is várunk kicsiket és nagyokat, érdemes lesz tükörbe nézni és felfedezni: Te milyen színű szörny vagy ma?

 Tehát: csütörtök déltől vasárnap estig találkozzunk a Millenáris B pavilonjában, a B49-es standon!

1_edited.jpg

A balsors és művészi tevékenység között feltárható összefüggések szisztematikus vizsgálata azt sugallja, hogy az alkotói folyamatot gyakran megelőzi valamilyen kellemetlen negatív esemény, amely hátrányosan érinti a művészt. És ha tovább kutatunk a kiváltó események után, nem egyszer vélt vagy valós bűnre bukkanunk.

Ez a bűn, akár megtörtént, akár fikció terméke, a szerző számlájára kerül, és a bűntudat hozza mozgásba az alkotó folyamatot. Ha a bűnért másvalaki vádolható, a szerző bosszúja, revánsvágya, megtorló dühe szolgáltatja az alkotás energetikai hátterét. A művészi tevékenység korrekciós potenciálja kimeríthetetlen.

A Szemfényvesztő művészet című előadássorozat következő alkalmán Gerevich József "dühorgiától haragszőnyegig" járja körül a bűn, a bűnhődés és a bosszú alkotáslélektani kérdéskörét a művészetben.

Időpont: 2023. szeptember 22. (péntek) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Jegyek kaphatók a helyszínen, vagy online:

https://hegyvidekgaleria.jegy.hu

1_edited.jpg
Bumeránghatás  Gerevich József, Hegyvidék Galéria_Delft_edited.jpg

Amikor Hans Holbein 1521-ben megfestette a Halott Krisztus című képét, feltehetően nem gondolt arra, hogy mintegy 350 évvel később a kép látványa csaknem megöli a tizenkilencedik század egyik legnagyobb íróját, Dosztojevszkijt. Johannes Vermeer sem volt tisztában Delft látképe című festményének mágikus hatalmával, azzal, hogy majd később, a huszadik század elején földre teríti a nagy francia írót, Marcel Proust-ot. Természetesen a nagy Goethe sem akart senkit megölni azok közül az ifjak közül, akik a Werther-könyve olvasását követően végeztek magukkal. Még meglepőbb lehetett a minden harsányságtól mentes Edouard Manet számára, hogy az 1863-ban festett két képe akkora botrányt kavart, amely fenekestől felforgatta az életét. A művészet fegyvere visszalőtt, és eltalálta alkotóját. Ahogy Kerouacot is, az Úton című emblematikus könyv szerzőjét, akinek kreativitását megbénította műve nem várt frenetikus sikere.

A Szemfényvesztő művészet című előadássorozat következő előadása BUMERÁNGHATÁS ÉS ÖNMAGÁT BETELJESÍTŐ JÓSLAT A MŰVÉSZETBEN címmel arról szól, kit és hogyan érint, simogat, letaglóz vagy végleg elhallgattat a művészeti alkotás.

Időpont: 2023. május 18. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Jegyek kaphatók a helyszínen, vagy online:

https://hegyvidekgaleria.jegy.hu

nonap 2013_szemfenyveszto_3.jpg
Gerevich_Jozsef_Ures_szekek_eloadas_konyvvel.jpg

MŰVÉSZETPSZICHOLÓGIA ELŐADÁS-SOROZAT

A Szemfényvesztő művészet szerzője, Gerevich József művészetpszichológia előadás-sorozatot indít,amelyben egy-egy műalkotáshoz vagy alkotóhoz kapcsolódó kérdéseket tesz fel, és válasza nyomán felsejlik a művészet rejtett világa.

A sorozat első előadása az "Üres székek a művészetben" - témát dolgozza fel:

Mit jelentenek Vincent van Gogh üres székei, és ezek a székek hogyan kapcsolódnak a Nobel-díjas költő, Yeats Választás című verséhez?
Hogyan avatkozik be egy mű alkotója életébe, fenekestül felforgatva azt?
Mit tehet és mit nem tehet a művész azért, hogy minél maradandóbb művet hozzon létre? A pszichózis segíti vagy gátolja a művészi teljesítményt? Az alkotások hogyan viszonyulnak a magányhoz és a társas létezéshez?

 

A kérdésekhez kapcsolódó gondolatait a pszichiáter író a

Hegyvidék Galériában osztja meg az érdeklődő közönséggel.

Időpont: 2023. április 20. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Jegyek kaphatók a helyszínen, vagy online:

https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/program/ures-szekek-a-muveszetben-szemfenyveszto-muveszet-i-145800

Budapesti-Nemzetközi-Könyvfesztivál_logó-color-RGB.jpg
LAbirintus_fb_header_eloadas_edited.jpg

TALÁLKOZUNK A 27. NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁLON!

Számos érdekességgel és különleges programokkal várunk minden kedves érdeklődőt a Millenáris Parkban 2022. szeptember 29. és október 2. között!

 

Szeptember 30-án pénteken a Nemzeti Táncszínház épületében

16.00 órától szerzőnk, Gerevich József tart előadást Szemfényvesztő művészet - avagy hogyan születnek a műalkotások? címmel.

Nemrég megjelent összefoglaló művészetpszichológia könyvén, a Szemfényvesztő művészeten keresztül járja körül többek között a regények, festmények, zeneművek és egyéb műalkotások születésének körülményeit.

Az előadás után 17.00 órától Gerevich József DEDIKÁL a kiadó K19-es standján. (a Millenáris Parkban kültéren, az Európa Ponttal szemben található)

 

Érdemes kilátogatni, hiszen a Könyvfesztivál ideje alatt a helyszínen 

-30% kedvezményt adunk!

 

Keresse a K19-es standot, ahol érdekességekkel és kiadói kedvezményekkel várjuk!

🎁 Szemfényvesztő művészet - ünnepi ajánlókban 🎁 

A könyvet ünnepi és újévi könyvajánlók szerkesztői összeállításaik előkelő helyeire választották, köszönjük! Az alábbi, lapozható képgalériában ezekből válogattunk:

 

(A cikkek olvasásához KLIKK a képre)